Jak docílit zdravých a správně fungujících cév

Jak docílit zdravých a správně fungujících cév
Jak docílit zdravých a správně fungujících cév

I když to může znít hloupě až bizarně, i my můžeme dopomoct k tomu, aby cévy v těle správně a dobře fungovaly, aby byly zdravé. Bohužel v současné době tři čtvrtiny Čechů mají cévy daleko starší, než by odpovídalo jejich věku. A jelikož právě na nemoci srdce a cév umírá nejvíce Čechů, je třeba vědět, jak fungování cév podpořit. Opět se to odvíjí i od našeho jídelníčku, existují potraviny, které cévám škodí a které jim naopak prospívají.

Pokud trpíte na oteklé nohy, pokud jsou vaše končetiny neustále bledé a chladné, jestliže často omdléváte a trpíte na modřiny, možná právě vám cévy fungují špatně. To jsou totiž základní signály či příznaky toho, že cévy nefungují tak, jak by měly. Raději tedy navštivte lékaře, který provede prohlídku a zjistí tak, jestli je všechno v pořádku a jestli všechno funguje tak, jak má.

Naštěstí i kdyby došlo k odhalení špatné funkce cév, je možné s tím něco dělat. Pomyslnou pomocnou ruku nabízí změna životního stylu, která dokáže výrazně zpomalit rozvoj kardiovaskulárních onemocnění. Také změna životního stylu dopomůže k zabránění vzniku srdečních infarktů či cévních mozkových příhod.

Co je dobré omezit a jaké potraviny škodí cévám nejvíce?

Odborníci doporučují výrazně omezit alkohol a kouření, stejně tak se to nesmí přehánět se solí a s tučnými, smaženými pokrmy, po kterých bývá člověku jen velice těžko. Pozor také na přemíru bílkovin. I když je nutné mít bílkoviny ve svém jídelníčku, i v tomto případě platí, že všeho moc škodí.

Jíst s mírou by se měly potraviny obsahující draslík, tedy banány, sušené ovoce, také hrozny nebo avokáda a brambory, dále také potraviny obsahující velké množství sodíku (polotovary, pochutiny) a také potraviny s velkým množstvím fosforu, což jsou třeba mléčné výrobky, luštěniny nebo ořechy a hořká čokoláda.

Jaké potraviny cévám prospívají?

Odborníci doporučují konzumovat hlavně česnek, který brání vzniku sraženin. Vhodné jsou i potraviny bohaté na vitamin D, tedy třeba houby, losos či tuňák, doporučujeme zařadit do jídelníčku i potraviny s luteinem, což je třeba kapusta nebo paprika a mrkev.