Mnoho z nás trpí vysokým nebo nízkým krevním tlakem. Ten může být chronického charakteru a onemocnění se rozvíjí spíše s vyšším věkem. To platí zejména pro vysoký tlak, který u starších lidí vzniká např. v důsledku zúžení cév, ale není to jediná příčina. U nízkého tlaku se pak setkáváme s problémy také u mnohem mladších jedinců. Obecně však lze říci, že vysoký tlak je v tomto případě nebezpečnější, jelikož může mít za příčinu srdeční zástavu nebo mozkovou mrtvici. Nízký tlak zase způsobuje závratě nebo stavy absolutního vyčerpání a nutnosti ke zvracení.
Krevní tlak se také mění v závislosti na momentálním rozpoložení daného člověka. Vliv na to tedy mají nálady jako radost, hněv apod. Lékaři sami říkají, že za celý den se nám krevní tlak změní mnohokrát. Z jednoho měření tlaku tak nelze okamžitě vyvodit, že někdo má vysoký nebo nízký krevní tlak. Toto je třeba sledovat dlouhodobě, a také proto je nám měřen tlak při preventivních prohlídkách u lékaře.
Krevní tlak a věk
U krevního tlaku určujeme jeho horní a spodní hranici. Jak stárneme, zvyšuje se nám v průběhu let také tlak krve. Je to dáno řadou změn, kterými náš organismus prochází během stárnutí a tyto změny mají samozřejmě svůj vliv také na kardiovaskulární systém. Pokud máte problém s krevním tlakem, potom je potřeba tomu přizpůsobit mimo jiné také své stravovací návyky.
Úprava jídelníčku
Pokud je váš krevní tlak nízký, tak na jeho zvýšení je ideální pravidelná konzumace sušeného ovoce. Uvádí se, že je to ze zdravotního hlediska daleko rozumnější než si třeba dát obligátní hrnek ranní kávy. Další skvělou potravinou jsou ořechy, které užívají třeba také sportovci pro vysoký obsah železa, zinku či hořčíku.
Při vysokém krevním tlaku jej můžete naopak snížit vodou s citronem a medem. Také si můžete dát kefír se skořicí, pokud jej nemáte rádi, tak lze nahradit jogurtem. Při vaření zase doporučujeme používat ve zvýšené míře celer.