Kdo by nemiloval čokoládu! Čokoládu dostáváme k narozeninám i k svátkům, je to naše odměna a také motivace. V případě, že jste však přešli na zdravý životní styl, pravděpodobně si čokoládu jako takovou odpíráte. Jenže to byste neměli. Ne nadarmo se říká, že zakázané ovoce chutná nejlépe. Mějte to stále na paměti a čokoládu si neodpírejte. Zejména ne hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa. Právě ta totiž prospívá našemu zdraví.
Ne, opravdu není nesmysl, že čokoláda prospívá zdraví. Opravdu je to tak. Čokoláda v sobě obsahuje látky, které jsou tělu prospěšné, zdraví po nich jásá. Ale jak jsme zmínili, musí to být hořká čokoláda s vysokým podílem kakaa, jiné čokolády zdraví prospěšné nejsou.
Pokud zařadíte do svého jídelníčku třeba čtvereček hořké čokolády ve chvíli, kdy budete mít chuť na sladké, zdraví vám za to poděkuje.
Hořká čokoláda proti diabetu
Víte, co je největším životním paradoxem? Že hořká čokoláda může předcházet diabetu. Právě sladkost v podobě hořké vysokoprocentní čokolády může snížit riziko vzniku diabetu, shodují se na tom odborníci i výzkumy.
Hořká čokoláda pro štíhlou linii
Opět se to může zdát jako jedno velké sci-fi, ale opravdu to tak je. Pokud místo klasických sladkostí budete jíst hořkou vysokoprocentní čokoládu, udržíte si snadněji štíhlou linii. Opět to dokazují nejnovější studie, které dokázaly, že hořká čokoláda umí zrychlit metabolismus, tudíž díky ní budete rychleji spalovat kalorie.
Hořká čokoláda pro lepší krevní oběh
Věděli jste, že hořká čokoláda dokáže zlepšit krevní oběh? Opět to není sci-fi, opět je to jen holý fat. Dokáže navíc zlepšit funkci endoteliálních buněk, které tvoří vnitřek cév. Takzvané endoteliální buňky mají navíc na starost transport látek přes cévní stěnu. Hořká čokoláda nezlepšuje jen krevní oběh, ale také chrání naše buňky.