Některé národy se dožívají vysokého věku nejen pro svůj způsob života, ale také pro tradiční dietu. Způsob stravování totiž významně ovlivňuje naši imunitu i celkový zdravotní stav. Které národní kuchyně se považují za nejzdravější na světě?
Řecká dieta jako prevence proti rakovině
Tradiční řecká kuchyně je plná hodnotných surovin. Obecně se hovoří o tom, že právě tato strava se dokáže postarat o prevenci rakoviny, dny a mnoha dalších vážných chorob. Středomořská kuchyně, a ta řecká obzvlášť, používá dostatek zeleniny v její přirozené, tedy syrové, podobě. Tmavá listová zelenina je doslova lékem z přírody. Fazolové lusky mají vysoký obsah vlákniny.
Čerstvá zelenina a ovoce, olivový olej, mořské plody a ryby – všechny tyto potraviny se starají o dlouhověkost. Přidejte radost ze života a máte skvělý recept na kvalitní životní styl.
Vítejte ve Vietnamu
Zde se obezity a tradičního českého vepřo-knedlo-zela rozhodně nedočkáte. Vietnamská kuchyně je založena na bylinkách, velkém množství čerstvé zeleniny a mořských plodech nebo rybách. Dochucovadla zároveň slouží jako domácí lékárnička. Dočkáte se máty, koriandru, bazalky, anýzu i badyánu.
Kořeněná polévka pho je navíc plná koření s přirozeně antiseptickými účinky a antioxidanty. A je lahodná!
Indická kuchyně je symfonie chutí
Indie je plná barev a vůní. Kurkuma, chilli, ani zázvor, ty rozhodně nesmí chybět v žádné indické restauraci. Mezi nejčastěji používané kořenící směsi vůbec se řadí garam masala. Tato směs skořice, koriandru, černého pepře, kmínu a kardamomu se postará o skvělou chuť mnoha hlavních chodů. Navíc se pokrmy s tímto kořením vyznačují jejich efektivnímu boji proti Parkinsonově a Alzheimerově chorobě.
Přidejte do jídelníčku další běžnou součást, kterou je čočka s indickým kořením, a máte vynikající zdroj hořčíku pro své tělo.
Možná je na čase zabudovat některé nové pokrmy trvale do svého jídelníčku.